Proses kemengarutan ini include mencari2 resipi2 dan combine 2/3 recipe yg berkaitan menjadi satu dan akhirnye buat lah ikut sesedap hati dan rasa juga. The deal with my husband is that die x ske membazir, so walaupon kureng rasa experiment kami tu, x kire kna abesskan jugak. So experiment kami tu kna lah edible jugak to a certain extent.
Dlm kemengarutan inilah aku terjumpe ngn Tomato Pesto. Ia adalah sejenis sos dari Italy yg ingredientnye mainly adalah tomato yg dicampur ngn olive oil dan segala bagai rempah ratus. Resipi utk membuatnye ader berlambak-lambak kat tenet nie, just google je la. Kat supermarket pon ader jual tp aku tak rase kat sme supermarket ader. Disebabkan hari tu nak pakai immediately, so aku cariklah kat I-Setan. The one i was looking for is sun-dried tomato pesto yg ader basil kat dalam. Kat I-setan ader like 3 jenis of tomato pesto, tp yg aku nak nie tinggal satu botol je. So aku amik je. Quite expensive tho, around RM18 for a bottle weighing 185g. Nanti upload gambar botol tomato pesto tu.
Stakat nie husband & i dah test dua kegunaan pesto di dalam recipe experiment kami;
- Marinade utk chicken and then grill. Campur pesto nie ngn sket stok ayam, gaulkan ngn ayam n grill. Yum!!
- Makan ngn pasta. Yang nie citer die kat sini, sbb lenghthy sket.
Dan yang aku tau die juga sedap dimakan ngn toast. Pasni aku nak explore lagi kegunaan Tomato Pesto. Sbb die mudah n sedap. And because die kinda expensive kat sini, aku nak test buat pesto sendiri. Buat banyak2 and simpan. Pastu tiap2 hari balik keje bley dinner pesto something (like nasi goreng tomato pesto ke). Ehe~
No comments:
Post a Comment
This is how i think but you might think otherwise, so let's share that thought!!
Thanks for sharing :)