NADDIE'S NONSENSE OF THE DAY

- when you have everything to give up, you have the rest of the world for your taking ~

27 March 2009

Tomato Pesto Chicken Macaroni

Resipi ini adalah ciptaan sendiri. Purely for experimental purposes, not meant to satisfy anybody's tastebud


Semua bahan2 dibawah adalah readily available dlm peti sejuk kat umah. Sebenarnye, nak abesskan pesto tu sbb die tahan 10 hari je after opening. And ayam pon nak abesskan gak. Macaroni plak lebey daripada last 2 weeks buat macaroni goreng. Btw, nie serves 2 person aje, sbb aku ngn husband berdua je. Ehe~

  • 140 gram tomato pesto
  • 400 gram ayam (potong kecik2 supaya senang nak masak)
  • 4 big cloves of garlic, ditumbuk (adalah byk utk some ppl, tp aku ske garlic)
  • 1 biji tomato (diced)
  • 1/4 kiub ayam
  • ~140 gram macaroni
  • Sedikit minyak

    Cara-cara

    1. Rebus macaroni dlm air yg ader minyak sket and garam sehingga al dente kate orang Itali :) Sambil nak tunggu macaroni, kite bley lah proceed ke buat sosnye.
    2. Masukkan minyak dlm kuali. Biler dah panas masukkan garlic. Biar sampai naik baulah orang kate (aku ske bau die, btw).
    3. And then masukkan tomato. Kaco2 sket and then masukkan ayam. Masukkan air like 3/4 cawan, kacau2. Letak kiub ayam (hancur-hancurkan masa nak masukkan tu), kacau sket lagi and then tutup. Biar ler ayam tu masak.
    4. Jenguk2 la ayam tu. Masa nie the whole thing kelihatan macam sup yg sgt sedap n thick. Biler ayam tu dah almost masak, masukkan tomato pesto. Based on your preference of the thickness of the sauce, tambah lah air secukup rase.
    5. Disebabkan ramuan2 nye mainly adalah masam, so aku tambah la satu table spoon of sos cili. Tp kalau ader black pepper lagi ngam. Tp kat umah kitorg blom wujud black pepper lagi sbb baru move in.
    6. Biar die boil kejap and then hidang with macaroni. Kalau letak Parmesan kat atas lagi sedap, tp ini jugak tidak wujud didalam rumah kami.

    ~ Inilah Hasilnye ~

    ~ Inilah hasilnye biler dok dlm pingganku ~

    p/s: lagi sedap kalau ader cendawan and kalau ayam tu adalah minced :). satu lagi tips yang aku terbaca adalah masukkan air rebusan pasta tu rather than air. dan terima kaseh to husband kerana membiarkan i mengarut with my cooking. Husband pon ske mengarut ngn food jugak~

    1 comment:

    1. hmmmmm sdap nye...

      btw, bla nk datang msak kt tiara..brng2 tuh readily available kt market...muhahaha..

      mana gmbo pemakan2 tegar resepi diatas????

      ReplyDelete

    This is how i think but you might think otherwise, so let's share that thought!!
    Thanks for sharing :)