NADDIE'S NONSENSE OF THE DAY

- when you have everything to give up, you have the rest of the world for your taking ~

30 October 2009

Ikan Tenggiri Kuah Lada

Hari ahad hari tu, I cooked this for lunch (and thus dinner). Aku nie jenis yg masak tgh hari makan sampai malam oke. Sbb masak itu leceh, oily and messy. I get into cooking because SKRANG IDUP DIRUMAH SENDIRI TANPA IBU UTK MASAKKAN FOOD2 YG BESS AND I LIKE AND I DUNNO NAK MAKAN APE AT KEDAI ANYMORE.

Ibu cakap lauk nie nama die kuah lada or kuah berlada. Tp sincerely i dont know where the name came from because dalam recipe takde sehelai pon cili or even sebutir pon lada itam or even lada putih diletakkan didalam masakan ini. Tapi takpelah. Resipi ini ialah mudah dan sedap (sbb aku suke kari. Kenapa ader citer kari plak dalam masakan nie? Continue reading to find out.)

BAHAN-BAHAN

  • 1 ulas garlic
  • 3 biji shallots
  • Sedikit halia (ideally, tp aku x letak because i’m out halia so basically xde pon xpe)
  • 1 sudu besar bawang besar yg telah diblend
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 biji tomato (potong 6)
  • Air asam secukup rase (ibu kate x payah tp i letak jugak because i like!!)
  • Garam secukup rasa
  • Air
  • 2 keping ikan tenggiri (yg telah dibersihkan – pau dr umah ibu, hoho~)
  • 2 batang daun kari

METHODOLOGY

  • Mula2, panaskan minyak (standed).
  • Pastu, tumiskan shallot & garlic sampai naik bau.
  • Pastu masukkan bawang besar yg telah diblend and serbuk kari. Kalau ader halia, masukkan skali. Campak juga daun kari kedalam. Biar sampai garing.
  • Setelah garing, masukkan air. Aku tunggu sampai cam dah simmer baru masukkan ikan & tomato (supaya masam2 tomato tu rase la, that’s why letak awal2).
  • And then biarkan die sampai agak2 ikan tu dah masak. Kalau tak sure biler ikan tu nak masak, make sure pasang api kecik je and biar sampai menggelegak. Kalau in doubt jugak, potong je la ikan tu tgk dah masak ke tak kat dalam. hoho~
  • Sambil2 tunggu die masak tu, masukkanlah garam & air asam secukup rase. Kalau dah terlebeh rase campur air balik. Kalau nak pekat, biar la die thickens jap. Kalau tak, once die menggelegak, kire masak sudah la tu.

Sekian Thank You. Siler lah cube. I loike kari2 jenis camni :)

p/s: kitorg makan nie ngn nasik putih, sup bayam and telur bungkus. ergghhh…buat aku rase lapar juga…

3 comments:

  1. METHODOLOGY <---- ko int nih nak buat eks ke?

    ReplyDelete
  2. Aku pun da start blajar masak skrg...butter prawn, mudah gile, ahahaha

    ReplyDelete
  3. wah2..nice one..nak kene buat lah..macam senang jer...hihi

    ReplyDelete

This is how i think but you might think otherwise, so let's share that thought!!
Thanks for sharing :)